Etalagebenen - Alpha Fitness
Alpha Fitness Alpha Fitness
Afspraak maken

Etalagebenen

Etalagebenen

Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens, beter wel bekend als etalagebenen, is een aandoening waarbij een persoon pijn of vermoeidheid in de benen ervaart tijdens het lopen of andere fysieke activiteiten. De pijn ontstaat doordat de bloedtoevoer naar de benen beperkt is, wat leidt tot een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen in de spieren.

Cholesterol

De oorzaak van etalagebenen is vaak arteriële vaatziekte, waarbij de bloedvaten in de benen vernauwd of verstopt raken door plaque-afzettingen. Dit kan leiden tot een vermindering van de bloedstroom naar de benen, wat pijn en vermoeidheid veroorzaakt. Andere oorzaken kunnen zijn diabetes, roken, hoge bloeddruk of hoog cholesterol.

Symptomen

Symptomen van etalagebenen kunnen variëren van milde pijn tot hevige krampen, afhankelijk van de ernst van de aandoening. De pijn begint meestal in de kuiten of voeten en kan zich uitbreiden naar de dijen of heupen. De pijn ontstaat tijdens fysieke activiteit, maar verdwijnt na rust.

Diagnose

De diagnose van etalagebenen wordt gesteld aan de hand van een medisch onderzoek, bloedtesten, een duplex echografie en soms Angiografie, afhankelijk van de symptomen. Behandeling kan bestaan uit lifestyle veranderingen zoals stoppen met roken, gewichtsverlies, beweging en medicatie zoals bloedverdunners, statines en ACE-remmers. In gevorderde gevallen kan chirurgie noodzakelijk zijn.

Complicaties

Hoewel claudicatio intermittens een veelvoorkomende aandoening is, is het belangrijk om de symptomen serieus te nemen en zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Als claudicatio intermittens wordt behandeld in een vroeg stadium, kan het risico op ernstige complicaties worden verminderd en kan de kwaliteit van leven worden verbeterd.