Diabetes - Alpha Fitness
Alpha Fitness Alpha Fitness
Afspraak maken

Diabetes

Diabetes

Insuline

Diabetes is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel niet goed is. Dit komt doordat het lichaam niet genoeg insuline aanmaakt of de insuline die aangemaakt wordt niet goed werkt. Er zijn twee soorten diabetes: type 1 diabetes en type 2 diabetes.

Diabetes type 1

De Type 1 wordt ook wel juveniele diabetes genoemd en is een auto-immuunziekte. Hierbij worden de cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken, aangevallen door het immuunsysteem. Hierdoor stopt de aanmaak van insuline en moeten mensen met type 1, hun hele leven insuline spuiten.

Diabetes type 2

Type 2 is de meest voorkomende vorm. Hierbij maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar is deze niet efficiënt genoeg. Dit kan komen door overgewicht, ongezonde voeding en weinig beweging. Type 2 kan vaak worden behandeld met medicijnen en/of een gezonde levensstijl.

Diabetes kan leiden tot ernstige complicaties zoals hart- en vaatziekten, nierschade en blindheid. Daarom is het belangrijk om diabetes op tijd op te sporen en goed te behandelen.

Arts raadplegen

Als u zich zorgen maakt over diabetes, raadpleeg dan uw arts. Er zijn veel manieren om diabetes onder controle te houden, van het aanpassen van uw dieet tot het gebruik van medicijnen. Samen met uw arts kunt u het beste bepalen welke behandeling het beste bij u past.