COPD - Alpha Fitness
Alpha Fitness Alpha Fitness
Afspraak maken

COPD

COPD

Chronisch obstructieve longziekte

COPD, of chronisch obstructieve longziekte, is een aandoening waarbij de luchtwegen in de longen vernauwd raken. Hierdoor wordt ademhalen moeilijker en kan de longfunctie achteruit gaan. COPD komt vaak voor bij mensen die jarenlang gerookt hebben, maar kan ook ontstaan door blootstelling aan luchtverontreiniging, stof of chemicaliën.

De symptomen van COPD zijn onder andere kortademigheid, hoesten en een piepend geluid tijdens het ademhalen. Deze symptomen kunnen zich in eerste instantie alleen voordoen tijdens inspanning, maar kunnen later ook aanwezig zijn tijdens rust.

Genezing

Er is geen genezing voor COPD, maar er zijn wel manieren om de symptomen te verminderen en de achteruitgang van de longfunctie te vertragen. Roken is de grootste oorzaak van COPD, dus het stoppen met roken is cruciaal voor de behandeling. Daarnaast kan medicatie worden voorgeschreven om de symptomen te verminderen en kan fysiotherapie worden gedaan om de longfunctie te verbeteren.

Sporten met COPD

Het is belangrijk om te sporen, omdat hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter de behandeling kan zijn. Als u zich zorgen maakt over COPD, neem dan contact op met uw arts. Samen kunt u bespreken wat de beste behandelingsmogelijkheden zijn voor u.

Bovendien, een gezonde leefstijl, zoals regelmatig bewegen, een gezonde voeding en stressmanagement, kan ook helpen om de symptomen te verminderen en de progressie van de ziekte te vertragen.